Op 29 augustus verscheen het volgende artikel in ‘t Groentje van Houten:

PlusBus gaat nu echt rijden

Na vier jaar ploeteren presenteert de Stichting Plusbus Houten zaterdag op de activiteitenmarkt de PlusBus voor senioren. Met deze bus krijgen senioren de mogelijkheid om samen op stap te gaan, bijvoorbeeld naar een museum of kaasboerderij.Ook staan er rondritten op het programma, waarbij deelnemers genieten van het uitzicht onderweg en hun eigen omgeving leren kennen.

Het idee kwam van een lid van de Algemene Senioren Vereniging Houten. Bestuurslid Hetty Zwamborn pikte het op. “Dat was vier jaar geleden. Het was een lang, ingewikkeld proces, maar Hetty zette door. ”

MOESTUIN  “Een jaar geleden lag het  project een beetje stil, tot ik Paul leerde kennen via zijn vrouw, die ik van de moestuin ken.” Paul Raaijmakers is gepensioneerd planoloog en was werkzaam in de stadsontwikkeling. “Projectmatig werken is geen probleem voor mij.” Toch bleek de taak groter dan gedacht. “Ik dacht, dat is een klein klusje. Dat viel behoorlijk tegen. We moesten veel hindernissen nemen.”

De gemeente stond in eerste instantie sceptisch tegenover de oprichting van een PlusBus, maar dat veranderde. De gemeente gaf een startsubsidie via Ons Fonds. Paul: “Dat heeft ons echt een zetje in de rug gegeven.”

FONDS Ook de samenwerking met het Nationaal Ouderen Fonds helpt de PlusBus  vooruit. Hetty: “Zij hebben het concept overgenomen van een andere organisatie en verder ontwikkeld. In 50 gemeenten in Nederland rijden in totaal 80 busjes op deze manier rond.”

Ook Grafisch ontwerp bureau i! Design (Iris Borst) heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Hetty: “Zij ontwikkelde een website, huisstijl en flyers.

VRIJWILLIGERS De PlusBus wordt gerund door vrijwilligers; de chauffeurs, de begeleiders en de planners. Hetty: “Die hebben we gevonden via de vrijwilligerscentrale, Diane Hasken en via een oproep in de lokale kranten. We hebben er genoeg om te starten, maar hebben er graag nog een aantal bij. We zoeken mensen met geduld met ouderen, een luisterend oor en het doel mensen met elkaar in contact te brengen.”

Want dat is het uiteindelijke doel van de PlusBus. Hetty: “We willen mensen in de gelegenheid stellen om samen een leuke dag te beleven, en elkaar daarbij te ontmoeten. En we stimuleren hen om ook buiten de PlusBus om contact te gaan hebben.”

ABONNEMENT De bus gaat drie keer per week rijden, de dagen variëren. Ouderen kunnen een abonnement nemen, waardoor ze het programma krijgen. Dat kost 1,25 euro per maand. (Of 2,00 euro als het programma per post verstuurd moet worden).

Reserveren kan per mail – info@plusbushouten.nl – of van maandag tot en met donderdag tussen 10:00 en 11:00 uur per telefoon, op 06-10577815 (vanaf 4 september bereikbaar). Of kijk op www.plusbushouten.nl. Zaterdag staat Stichting PlusBus Houten op twee plaatsen op de Activiteitenmarkt. Aan de ene kant met de bus, aan de andere kant met een kraam.

Credits:
29-08-2017, 09:00 | Van de redactie, Agnes Corbeij
http://houtensnieuws.nl/lokaal/plusbus-gaat-nu-echt-rijden-263415

Categorieën: Archief